swing och tank

Moberghampus
Inlägg: 10
Blev medlem: tor feb 05, 2015 1:09 pm
Ort: Kumla

swing och tank

Inlägg av Moberghampus » ons mar 04, 2015 9:04 pm

hej

Det första: kan man ta bort swingen på en jawa 354 och isåfall hur gör man det?
Det andra: på samma motorcykel så har kromet på tanken släppt på sidorna och finns det något sätt man kan lösa det utan att behöva kroma om hela tanken och sedan lacka mitten röd?

Användarvisningsbild
Andercz
Site Admin
Inlägg: 998
Blev medlem: tor nov 20, 2008 8:15 pm
Ort: Märsta

Re: swing och tank

Inlägg av Andercz » tor mar 05, 2015 10:35 pm

BAKSVING DEMONTERING.jpg
Ladda ner Arméns handböcker, de finns under MEKTIPS-Handböcker, där beskrivs hela proceduren för att demontera och montera baksvingen. Ramen i en JAWA 354 och en JAWA 554 är i det närmaste identiska. Du bör ha ett specialverktyg för att lyckas. Jag har sett folk som tillverkar egna verktyg av gängstång, muttrar, rörstumpar och gärna ett plant lager, några brickor...
Det är absolut inte rekommendabelt att försöka knacka eller driva ut bulten med någon slags dorn eller liknande. Detta är ett säkert sätt att förstöra ramen på en mycket viktig punkt.
Om du skall byta bussningar bör du även ha en ställbar brotsch till hands. Ladda ner verkstadskandboken för MC 255, 355 och 356.

Som medlem i Jawaklubben kan du kanske låna monteringsverktyget mot en depositionsavgift, annars finns det att köpa här: http://etovar.cz/en/specialni-naradi/14 ... wa-cz.html

Att ta bort baksvingen är ett av de större och svårare arbetena på en JAWA-ram. I handboken säger de att det bara bör göras om det är absolut nödvändigt.
Det är inte ett projekt man drar igång bara för att kolla. Finns det inget oroande glapp eller andra indikationer på att något är knas, låt svingen vara i fred.
Om du skall måla om ramen, men svingen är frisk i lagren, kanske du skall överväga att låta svingen sitta kvar.

Angående tanken, om du vill ha kromade sidor finns inget alternativ till kromning, och det blir till att kroma hela tanken. Sedan får man måla det som skall målas..
Möjligen kan du köpa en kromad tank från Tjeckien, det kostar antagligen mindre än att låta polera och kroma om din tank här i Sverige.
http://www.motoren.sk/shop/Jawa/49/12

Alternativt lackar du den med silverfärg.

LYcka till
Andercz
Det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke...

Skriv svar