Lacka och kroma bensintanken

omersaygin
Inlägg: 2
Blev medlem: ons jun 28, 2017 12:40 am

Lacka och kroma bensintanken

Inlägg av omersaygin »

Hej!
Jag skulle vilja lacka och kroma bensintanken. Vet ni var och hur man går väga? Eller finns det färdigt krom del som man monterar efter lackering? Jag har en svart Jawa 360 årsmodell 1965.

Mvh/Ömer
Användarvisningsbild
Andercz
Site Admin
Inlägg: 1035
Blev medlem: tor nov 20, 2008 8:15 pm
Ort: Märsta

Re: Lacka och kroma bensintanken

Inlägg av Andercz »

Hej Ömer, ledsen att du fått vänta på svar..

Kromning är inget man håller på med själv i garaget. Inte ens det förberedande slip- och poleringsjobbet är något man bör ge sig på utan erfarenhet och rätt maskiner. För att börja polera måste du först låta avkroma delarna. Börjar du slipa bort den gamla kromateringen har du redan förstört delen som skall kromas. Lämna allt slipjobb till experterna. Det är som alltid, det förberedande arbetet som är det viktiga och dyra att få utfört. Själva den elektrolytiska behandlingen, i flera steg, är inte heller den billig, men utan ett perfekt utfört poleringsjobb blir resultatet inte det du vill ha.

JAWA 360 fanns både med "vanlig" tank, förmodligen samma som satt på föregångaren JAWA 354, som var helkromad och sedan lackad, samt kunde den fås med en tank som hade lösa kromade sidplåtar.
Jag tror det kom med tiden, riktigt när är jag osäker på. Vilken typ av tank har du? Jag tror inte det går att skruva på lösa kromade sidor på en tank som inte var menad för detta. De har då en annan pressning och dessutom skruvhål för att fästa tanksidorna.
JAWA 360, 1964 - , kromade tanksidor.jpg
JAWA 360, 1969, med lösa tanksidor.jpg
Har du lösa tanksidor eller hel tank, leta upp en kromningsfirma som vill göra det åt dig. Kromning är en mycket dyr process, och dessvärre inget man kan göra själv. Googla på ytbehandling och kromning. Jag vet inte vart du bor, det finns inte så många firmor som gör detta i Sverige.
http://www.metallsliperiet.se/kromning.htm
http://nykromat.se/
http://www.hydrokrom.se/priser.html
Det finns flera...

Har du en tank utan de lösa sidorna, är enda alternativet att lämna in hela tanken för kromning, och sedan lacka och randa den. Detta blir ofta mycket dyrt.
Ett alternativ är då att skicka tanken till Tjeckien eller Slovakien för utbyte mot en kromad tank. Detta blir billigare än att få jobbet gjort i Sverige. http://www.motoren.sk/service/index/3 Jag ser nu att även i Tjeckien har de numera blivit ganska dyrt att få saker kromade.
http://www.motoren.sk/shop/detail/6330/51
Motoren har även de lösa tanksidorna annonserade, men de är tillfälligt inte på lager.

Här kostar en tank cirka 4000 SEK http://www.motoveterandily.cz/index.php ... ct&id=3997

Du får kolla med de andra firmorna i Tjeckien, kolla på LÄNKAR här på hemsidan http://jawaklubben.se/l%C3%A4nkar.html

Att lacka tanken, om du inte gör det själv, kontakta en billackeringsfirma för pris. Glöm inte att randa tanken, annars ser det konstigt ut.

Lycka till
Andercz
Det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke...
omersaygin
Inlägg: 2
Blev medlem: ons jun 28, 2017 12:40 am

Re: Lacka och kroma bensintanken

Inlägg av omersaygin »

Tack Snälla Andercz!

Jag har en tank med utan de lösa sidorna. Tack för all information och länkar.

MVH
Skriv svar